Tags : 教養

疫情放緩下,不少娛樂場所都重新投入服務。一名港媽疑在復課前帶兩名女兒到戲院睇戲,誰料一張分享在社交平台上相片遭到瘋傳,港媽迅即成為媽媽界的評擊對象。雖然戲院重開,但入場人士都要遵守相關規定,如入場前要探熱,座位要採取隔行入座,入場後全程要戴上口罩,以及不可飲食等。目的都是為了避免人多聚集而增加感染的風險。

可是一名港媽日前帶兩個女兒到戲院欣賞電影時,不但自備爆谷入場,讓女兒可以在睇戲時享用,兩個小女孩在吃爆谷的同時,隨手就把口罩放在座位扶手上。有關相片由自稱事主「朋友的朋友」在Facebook專頁「生仔要考牌系列」上發布,而發布人更直斥涉事港媽「其實做家長可唔可以負責任啲?點解人哋唔俾你做你偏要做?睇戲唔食嘢係咪會餓死?睇樣子小朋友都應該讀小學,仲唔好好教導佢哋應該點樣處理用過嘅口罩,請問點復課?」

事件引來不少媽媽級網民熱烈討論,有人認為爆谷一早準備好,明顯是無視規定。也有人認為涉事港媽做壞榜樣,沒有盡責教導兩個女兒,替小朋友的未來感到憂慮。